woensdag 11 december 2013

Gibbon

In de vooraankondiging leek het bijna te mooi om waar te zijn. Online leren via een leerpad dat een expert uitzet langs bestaande online leerbronnen. Uiteraard met allerlei sociale interactie eromheen. MOOC meets Pinterest. Deze nieuwe service heet Gibbon en komt uit Leiden.

De vormgeving is helemaal van nu, met veel wit en schuivende panels. Er is al aardig wat inhoud beschikbaar gezet, afgelopen maanden. Het werkt soepel, hoewel het aanklikken van de knop 'Learned' me nog niet intuïtief overkwam. Er is enige gamification bedacht, maar dat blijft nog erg eendimensionaal beperkt tot punten. En badges, misschien: "Along the way we might reward you with some badges".

Je kunt bijna net zo makkelijk een learning flow volgen als er zelf eentje maken, met lekkere browser plugins. De combinatie met andere, bestaande platforms wordt nog niet echt gezocht, behalve dat je via Twitter en Facebook studenten kunt werven.


Wat ik zelf direct merk bij het doorlopen van een flow is dat het vooral toch veel leeswerk is. Van prima kwaliteit, maar toch lezen. Ontwikkelaar Petar Radosevic licht desgevraagd toe dat nog gewerkt wordt aan het versteken van de functionaliteit rond video's.

Bij mij blijft het echter kriebelen: zeker ook voor online leren is interactie cruciaal. Feedbackloops via peers (bijvoorbeeld MOOCs) of ingeblikt (bijvoorbeeld e-learning) helpen om actief met de stof bezig te zijn en te oefenen met toepassen en gedrag. Zou zoiets ook laagdrempelig toe te voegen zijn, of verliest dit initiatief dan zijn charme en laagdrempeligheid?

2 opmerkingen:

 1. Anoniem11/12/13

  We zijn hard bezig om zoveel mogelijk onderdelen van je learning flow te laten zijn. Zo kan in de toekomst ook een opdracht onderdeel zijn, of een zelf geschreven stuk. We wilden echter zo snel mogelijk launchen om feedback van gebruikers te krijgen.

  We zijn ook naar manieren aan het kijken om de interactie tussen student-leraar te verbeteren, zonder de leraar teveel te belasten. Gaat er allemaal nog aankomen.

  Petar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem13/2/14

  Genomineerd voor de e-learning award 2014 inmiddels!

  BeantwoordenVerwijderen