donderdag 20 december 2007

GameStudio

'k Heb een primeurtje: bij een bezoek aan het serious gaming event in Media Plaza kreeg ik bij IJsfontein een voorproefje van hun nieuwe Klokhuis project. Een waardige opvolger van het illustere SketchStudio, waarmee jonge bezoekers - ikzelf ook trouwens - in totaal honderdduizenden sketches maakten.

GameSudio (niet te verwarren) wordt komend weekeinde onthuld. Bezoekers kunnen dit keer hun eigen spel bouwen. Het wordt een soort Mario-achtig springspel, in zij- of bovenaanzicht.









Een heel arsenaal aan grafics en events staan je ter beschikking. Je kunt achtergronden, dode, bewegende en zelfs levende elementen aanslepen, veranderen of zelf maken. Nog belangrijker is natuurlijk dat je aardig wat vrijheid hebt om de spelregels aan te passen: hoe je scoort of een level beëindigt bijvoorbeeld.












Er is, analoog met SketchStudio, weer voorzien in facilitering van een levendige community. Bezoekers kunnen elkaar uitdagen om spellen te spelen en voortbouwen op elkaars 'werkbestanden'. Heerlijk dat de bouwer meteen z'n levels kan testen en aanpassen. Het werkt lekker en snel.

Natúúrlijk valt er - afgezien van kinderziektes - wat te zeuren. Grafisch heb ik (nog) hogere verwachtingen van IJsfontein en de workshopdeelnemers vonden de interface niet altijd intuitief. Vooral het ontbreken van mogelijkheden voor eigen inbreng (zoals foto's, geluiden) lijkt me een gemiste kans. Het speltype blijft niet eindeloos uitdagend en se mogelijkheden zijn logischerwijs beperkt. Toch is er een zee aan mogelijkheden, en zal de gemiddelde gebruiker eerder verdrinken in de mogelijkheden.

Het podium van GameStudio zal snel bomvol frisse spellen staan. Absoluut een hit.

2 opmerkingen:

  1. Anoniem12/1/08

    ... ik vind hett nog best lastig om een echt, ECHT leuk spel te maken. Blijft toch vaak een oefeningetje. Ook de voorbeelden die online staan. Misschien gewoon meer tijd in stoppen.

    !R

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem20/1/08

    Nou bedankt, hier ga ik uren aan kwijt zijn... :)

    Hans

    BeantwoordenVerwijderen