woensdag 29 november 2006

Game beinvloedt hersenen!

Slecht nieuws, goed nieuws? Computeridee bericht over nieuw inzicht vanuit de VS. Uit onderzoek komt bewijsmateriaal dat geweldadige games de hersenen beïnvloeden. Gaat mijn buurjongen eindelijk de boel kort en klein slaan? Komt de nieuwe generatie als bloeddorstige zombies de planeet uitmoorden? Moeten we misschien toch een wakend oogje op Marcel houden? En betekent dit andersom heet bewijs van effectiviteit van serious gaming?

Nou, nee. uit scans bleek dat de zogenaamde ‘vlucht-of-vecht’-respons van de hersenen werd geactiveerd, tijdens en vlak na het spel. Poepoe. Niks geen gedrag, zeker niet op langere termijn. Enige conclusie is dat er meer onderzoek nodig is. 'Wij van wc-eens adviseren wc-eend.' Onderzoekers zouden ook eens wat anders adviseren. Geen nieuws dus.

Maar misschien wordt het eens tijd voor nieuws. Valt er op hersenvlak wat te leren over leereffecten van gaming, e-learning en multimedia. Ikzelf weet op micro-breinniveau eigenlijk erg weinig. De dual coding theorie en multimedia effecten van Mayer vond ik wel aardig toegankelijk. Misschien eens tijd om soortgelijk onderzoek te (laten) doen naar effectiviteit van e-learning en serious gaming?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten