zondag 13 mei 2007

Afrikaanse didactor

Hoe ingewikkeld kan het nou eigenlijk zijn om een Afrikaans landje te leiden? Test je hoogmoed 'ns en sta virtueel aan het roer.

Geen stammenstrijd, kennisgebrek, corrupte ambtenarij of andere onneembare hindernissen hier, maar slechts een wetenschappelijk ontwikkeld economisch model. Je mag zelf aan het roer van een van de vijf gemodelleerde Afrikaanse landen. Ronde na ronde zie je allerlei tabbladen vol cijfers verschijnen, die je zelf weer mag bijsturen. Ziet er absoluut indrukwekkend uit, maar leert het een gebruiker als mij ook iets?

Zonder toelichting en voorkennis blijkt het jongleren met zo’n berg parameters al snel te complex. Het is erg lastig om de causale verbanden te achterhalen. 't Komt omdat de thematiek niet helder wordt ingeleid of resultaten toegelicht. Ook is de interface voor een leek als ik ben wat te gelaagd en hermetisch.

Naast nederigheid leert de simulatie ook weer het belang van visualisatie. Althans, voor mij is het ontbreken daarvan een belangrijke drempel voor overzicht in de cijferbrei. En het beperkt ook m'n betrokkenheid. Nu blijven het alleen maar cijfertjes en blijft het voor mijn gevoel toch ver van m'n bed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten