vrijdag 23 maart 2007

Uit je dak

Het wegblazen van ons Rotterdamse dakterras hebben we maar als kans gezien om wat mooiers te bedenken. Mooier en handiger en degelijker. Wie weet dat het ons nog lukt om er deze zomer van te genieten. Beste stuurlui aan wal, kunnen jullie 'ns kiritsch of creatief meedenken met onze ideetjes?

6 opmerkingen:

  1. laatste optie vind ik het aardigst; zeker als de hoek van het dakje dezelfde is als die van het dakdeel met de dakkapellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem28/3/07

    tsja, blijft moeilijk natuurlijk. Ik ga ook voor de laatste optie met dezelfde hellingshoek, maar.....je verliest wel wat bergruimte, zo lijkt het in elk geval en watert af op je eigen terras, of maak je een putje?
    En hoe zit het met de zon/wind?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem3/4/07

    goed plan, die aanpak van het dak!
    wist niet dat het zo fout was gegaan met die storm in januari.
    heel slim om het luik te vervangen door een huisje.
    als ik die drie plannen bekijk zie ik vooral een pergola tegen de ergste hitte en georganiseerde beplanting rondom. heel slim, wat betreft water geven is dat wel zo makkelijk.
    enige variant is dan het huisje. en als ik mag kiezen, dan zou ik voor 1 of 3 kiezen: handig om bovenaan de trap die kast te maken en je fuchsia's vorstvrij te laten overwinteren...

    Geert-Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem3/4/07

    Schuurdeel er zeker in houden eventueel opbouwtje verder doortrekken naar deel waar schuurtje nu ook staat (dat is anders toch een dood stukkie).

    Checken of er vergunning nodig is voor een opbouw. Schuine kant richting trap is handig als je vanaf de straatkant zo min mogelijk gezien wilt worden met je opbouw (m.a.w. als je wel een vergunning nodig hebt maar die niet wilt aanvragen). Ik vind schuine kant naar trap het mooiste alternatief omdat de opbouw dan het minst kolossaal overkomt.

    Bovenkant opbouw van dubbelwandig lexan plaat isolerend en lichtdoorlatend, mat of helder verkrijgbaar.

    Kraantje is handig, misschien combinatie met goedkoop keukenblokje van Ikea of zo in opbouw, elektra ook regelen kan je met een waterkoker of koffiezetapparaat en een koelkastje heel wat heen en weer geloop besparen. Overweeg ook eens een separaat deel voor tuinmeubels met een deur naar het dakterras soort schuurtje aan opbouw en binnenin een klein keukenblokje.

    Pergola, slim plan. Schaduwplekje kan op zo’n dak geen kwaad zorg wel dat het aan de zijkant geen mogelijkheid biedt voor Janne om er in te klimmen, geldt trouwens ook voor het hek. Ook mooie plek voor schommel voor Janne.

    Lokale aannemers weten vaak beter de weg bij de gemeente dan aannemers uit een andere stad...

    Arno

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anoniem6/4/07

    Hoi Erik en Chris.
    Leuk dat je me vraagt
    Ik mis een beetje een windroos in het plaatje. Hanig om de overheersende windriching in je plan mee tenemen. Zeker als je huisje bouwd zal je rekening moeten houden met het geluid dat zo'n uitspansel samen met de wind kan produceren. Dubbel glas en steen\glaswol isolatie zijn geen overbodige luxe. Je kunt het geheel ook door een kunstof gevel elementen (kunstof kozijnen en serre winkel) laten uitvoeren.
    Toch denk ik dat je ook met de gemeente iets moet (als dat huisje er overhoopt over een paar jaar afwaaid en het komt op het hangoorkonijn van de buurman verderop- en vlak voor Kerst kan het al behoorlijk waaien- dan ben je niet blui en ook niet automatisch w.a. verzekerd met een niet vergund en door bouwinspectie goed gekeurd bouwsel.
    Misschien moet je zelf wl aan een architekt denken voor de bouwtekening (die hebben ook nog wel een leuke ideeën) Het is maar een idee.
    Is de afwatering een issue?
    Hoe ga je een en ander(hekjes en potten en pergola)vastzetten" Hoeveel gewicht kan het dak hebben
    Liefs Jan Peter..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wowowow, wat een goeie opmerkinegn allemaal, bedankt! Wat betreft de windrichting: je kijkt in de tekening ongeveer vanuit het zuiden. Zie ook het bovenaanzicht van google earth. De wind komt dus vooral van links/west?

    BeantwoordenVerwijderen