woensdag 14 oktober 2015

Learning at the speed of business

Hoe kan L&D inspelen op de snelle ontwikkelingen in en rond de organisatie? Helpt agile development daarbij? Hoe hangt het samen met werkplekleren en performance support?

Prikkelende vragen, rond het thema dat SBO de tweede Learning Bootcamp gaf. Afgelopen donderdag vond dit event plaats bovenin de kantoorflat van Conclusion, pal naast stadion Galgewaard in Utrecht. De glazen lift naar de 21e etage was voor sommige gasten wat te snel, maar van het weidse uitzicht op de 21 etage genoot iedereen. Leuk om andere gasten aan te wijzen waar je woont en werkt. De vijftig leiders op het vlak van Learning & Development hadden voldoende ruimte om te netwerken en discussiëren tijdens de twee borrels en het goedverzorgde diner.
Het inhoudelijke programma was een mooie afwisseling tussen twee keynotes en kleinschalige kennisuitwisseling over specifieke thema’s. Na een korte aftrap gaf dagvoorzitter Jan-Willem Huisman het woord aan Bob Mosher. Vele bezoekers kenden hem al vanuit publicaties of webinars. Zijn keynote luidde “The Paradigm shift in Learning for a Better Performance”. Bob gaf een erg energieke, geestige en Amerikaanse keynote. Bomvol anekdotes, peptalk en inspirerende oneliners. Tussendoor deed hij veel checks bij het publiek: “Raise your hand if you know 70-20-10!”. Sommigen vonden het jammer dat hij weinig deed met het antwoord uit de zaal, vooral omdat ze de genoemde paradigmashift zelf al hadden gemaakt: “Denkt hij dat we nog in het stenen tijdperk leven?” Nadeel was ook dat de praktijkvoorbeelden uit de keynote wat in de knel kwamen vanwege tijdsdruk.

Gelukkig had Bob uitgebreider de tijd in de ronde tafelsessie, later op de dag. Hij verzorgde een van de vijf tafels waaraan deelnemers kleinschalig kennis en ervaringen uitwisselden rond een bepaald thema. Na een uur gesprek volgden een tweede en uiteindelijk derde tafel, elk gehost door een eigen moderator en een ander facet van het dagthema. Evert Hoogendoorn van IJsfontein ging in op de didactische ontwerpaspecten van Agile leren. Het samen (stimu)leren in teams werd belicht aan de discussietafel van Job Bilsen van Bright Alley. Mujibor de Graaf van Coursepath ging in op Microlearning voor jong en oud. De praktische knelpunten bij Agile en User Centric Design kwamen ter sprake aan de tafel van Joost Blatter; hij putte uit zijn ervaring met entertainment games en online leren voor A-klanten als KLM, Heineken en Philips.


Gelukkig vielen de moderatoren niet in de valkuil om te blijven hangen in hun voorbereide stellingen en huiswerk: er was volop ruimte voor het delen van eigen vragen en ervaringen van de deelnemers. De achtereenvolgende rondes leverden dan ook steeds een heel ander gesprek op. Leuk ook om de parallellen tussen de verschillende organisaties te zien, en de verschillende groeistadia. Er waren er veel interessante dwarsverbanden tussen de verschillende discussietafels te ontdekken. De lengte van een uur gaf meestal voldoende lucht om elkaar goed te kunnen bevragen. De groepjes bestonden uit tien personen, en waren meestal intiem genoeg voor eerlijkheid en verstaanbaarheid. Samen met het feestelijke diner, verzorgd door Bright Alley, vormden deze drie rondes voor veel gasten het inhoudelijke hoogtepunt van de Learning Bootcamp.Een lastige dobber dus voor Jan Rijken om de afsluitende lezing te verzorgen. Onder de titel “Is jouw L&D organisatie voldoende agile?” hield Jan een samenhangend verhaal waarbij hij regelmatig teruggreep op zijn werkervaring bij onder andere KPMG, ABNAMRO en Mercedes-Benz. Bij vragen uit de zaal bleek dat Jan kon putten uit veel hands-on ervaring en relevant onderzoek, maar helaas bleef deze interactie beperkt. De eerdere discussies en diner vergden hun tol, en het energieniveau zakte enigszins weg. Fijn om te zien dat dit weer helemaal terugkwam bij afsluitende borrel in het café van Conclusion, nog weer een trap omhoog. De inhoudelijke discussie ging daar door en er werd vooruit gekeken naar de volgende editie. Als we inderdaad steeds meer van het traditionele leren verschuiven naar impact op de werkvloer, zal dit event dan binnenkort de Performance Bootcamp heten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten